|
Práve je 08 September 2010, 11:12 am
|
Zobraziť témy bez odpovedí | Zobraziť aktívne témy
|
|
Stránka 1 z 1 [ Počet príspevkov: 14 ] |
|
 |
|
 |
|
|
Obzor
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 21 Február 2010, 16:12 pm |
| Newbie |
 |
Založený: 18 Február 2010, 23:32 pm Príspevky: 7
|
Yaonee napísal: Veľký odborník na Haiku nie som, avšak dovolím si zhodnotiť, aspoň laicky, obsah  Všetky Vaše Haiku mali jednu výnimočnú vec - boli ľudské. Plné tých najrôznejších pocitov a práve tým si získali čitateľovu pozornosť i jeho rozjímanie nad obsahom či výpoveďou  +1 Vážený pane, som rád, že ste si prečítali a posúdili moje haiku. Japonská kultúra má tie zvláštnosti, že hľadá /nie vždy/ na stvárnenie i prezentáciu krátke formy. Ja sa o to pokúšam. Na Vašu vetu "Veľký odborník ..." odpoviem príbehom. Iste poznáte možnosť prezentácie Pecha Kucha Night /20 sekúnd na obraz/. Po výstupe v jednom divadielku mi viacerí povedali: - Bolo to dôstojné ukončenie večera. Viem, že iná sprava môže priniesť iný postoj.
|
|
|
|
 |
|
Obzor
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 21 Február 2010, 20:55 pm |
| Newbie |
 |
|
Yaonee napísal: Japonská kultúra je v istej svojej sfére blízka i mne  Pri Haiku však mávam problém hlavne s jej štruktúrou - počet slabík, i preto sa radšej zameriam na jej výpovednú hodnotu, v ktorej sa snažím nájsť to svojské čaro. Je to tak. 17 slabík na vyjadrenie deja, emócií a krásy je primálo. Stáva sa mi, že hotové práce zmením v ruiny. Potom ich prekopávam a hľadám, či som v nich netratil niečo, čoho sa krása dotýka. Potom postavím dom podľa projektu: prízemie 5 okien. 1. poschodie 7 okien a 2. poschodie 5 okien. Do každého okienka vložím bytosť s vnútorným bohatstvom duše. Po niekoľkých dňoch uvážim, či ozaj patria k sebe.
|
|
|
|
 |
|
Drasha
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 22 Február 2010, 23:51 pm |
| Chat who*e |
 |
 |
Založený: 02 Január 2007, 19:11 pm Príspevky: 1557 Bydlisko: Zvolen
|
Ako Yao povedala, pekné, ľudské  Hoci haiku, pokiaľ ma pamäť neklame, by sa malo viazať skôr k prírode a prírodným motívom, tu mi to nevadilo..Len jedna vec, nemá tam byť "zastávka"?
_________________ "Pane Jonesi? Má leopard skvrny i v očích?" (J. O`Barr - Vrána)
http://drasha.estranky.sk/
|
|
|
|
 |
|
Liu
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 26 Február 2010, 00:37 am |
| AnimeDream.sk Redaktor |
 |
 |
Založený: 18 November 2006, 01:14 am Príspevky: 11351 Bydlisko: ...dreamer's hideaway
|
Ano, naozaj boli vsetky krasne... mali cit a tu iskierku, ktora vo mne zostala tliet dlhsie nez tesne po precitani, a to je cosi, co by v haiku nemalo chybat... prirodne motivy, ktore uz spominala Drasha, sa daju pokojne ozeliet, ked ide o haiku, ktore su taketo srdcu blizke 1.
|
|
|
|
 |
|
Obzor
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 28 Február 2010, 11:14 am |
| Newbie |
 |
|
Liu napísal: Ano, naozaj boli vsetky krasne... mali cit a tu iskierku, ktora vo mne zostala tliet dlhsie nez tesne po precitani, a to je cosi, co by v haiku nemalo chybat... prirodne motivy, ktore uz spominala Drasha, sa daju pokojne ozeliet, ked ide o haiku, ktore su taketo srdcu blizke 1. U mňa zástavka, nie je to, na čo sme v doprave zvyklí. Krása sa aj Bohu páči, o tom viem svoje. Pozriem sa na vlasy krásky, hľadám v každom pramienku lásku. Potom prejdem na čelo, oči, ...Kto by tu chcel byť skúpy na city, priliehavé slová? Mám rád prírodu, takto jej chcem pomôcť, aby bola krajšia.
|
|
|
|
 |
|
Obzor
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 01 Marec 2010, 23:55 pm |
| Newbie |
 |
|
|
Srdečne ďakujem všetkým, ktorí spojili um ,krásu a cit a vyjadrili tak svoj postoj k mojej tvorbe prezentovanej na Bestfiction 2010.
|
|
|
|
 |
|
Obzor
|
Predmet príspevku: Re: Štefan Zvarík/Haiku (Krása milej)  Odoslané: 11 Marec 2010, 09:28 am |
| Newbie |
 |
|
Obzor napísal: Yaonee napísal: Veľký odborník na Haiku nie som, avšak dovolím si zhodnotiť, aspoň laicky, obsah  Všetky Vaše Haiku mali jednu výnimočnú vec - boli ľudské. Plné tých najrôznejších pocitov a práve tým si získali čitateľovu pozornosť i jeho rozjímanie nad obsahom či výpoveďou  +1 Vážený pane, som rád, že ste si prečítali a posúdili moje haiku. Japonská kultúra má tie zvláštnosti, že hľadá /nie vždy/ na stvárnenie i prezentáciu krátke formy. Ja sa o to pokúšam. Na Vašu vetu "Veľký odborník ..." odpoviem príbehom. Iste poznáte možnosť prezentácie Pecha Kucha Night /20 sekúnd na obraz/. Po výstupe v jednom divadielku mi viacerí povedali: - Bolo to dôstojné ukončenie večera. Viem, že iná sprava môže priniesť iný postoj. Prajem Vám pekný a úspešný deň. Pridlho mi trvalo, kým som sa zorientoval na Vašej stránke. Preto prepáčte mi to oslovenie a prijmite môj obdiv. Vaša vynaliezavosť má iný rozmer, ako má moja v tomto haiku. Dilema Sedemnásť slabík debatuje v troj-šíku: Kedy sme haiku.
|
|
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|
Stránka 1 z 1 [ Počet príspevkov: 14 ] |
|
|
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
|
|